gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

30.05.2016 Tak to je ta alternativa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tak to je ta alternativaMimořádně nesourodá směs halekání, vydávaná za folklor nebo aspoň za inspiraci folklorem, blábolivě se potácející bez melodického nápadu (základního pro každý folklor) a zaštiťující se nesrozumitelným jazykem a snad folklorními nástroji na CD Tři hlasy / Three Voices (Šuranská, Lovász, Kamal). Nesourodé anglické počítání s balkánským textem ve třetí skladbě v tempu fotbalových roztleskávaček je donebevolající.
 
24.05.2016 Ohlédnutí za hvězdičkami Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ohlédnutí za hvězdičkamiLhůta hájení opozdilců (aby dohodnotili rok 2015) v dubnu již uplynula, a tak můžeme uzavřít rok 2015 v našem bodovacím – hvězdičkovém hodnocení malým souhrnem a statistikou. Dostali jsme k hodnocení 50 titulů, což je o cca 20 méně než loni a cca polovina nejlepších let. Plně platí, že o kom se nemluví, jako by nebyl. Kdo není v žebříčku, nemůže si pak stěžovat, že o jeho desce nikdo neví.
 
19.05.2016 Třikrát folk Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Třikrát folk„Jedinou desku“ natočil Qjeten, na kotoučku vyvolávajícím reminiscenci na staré šelakové desky. Deska samotná však přináší relativně moderní folkový zvuk, relativně proto, že tak Qjeten hraje od svého vzniku a pouze jej piluje a cizeluje. Najdeme tu dynamicky pulsující melodie s proplétajícími se sólovými nástroji a hlasy. Inspirují se trochu u Nerezu, trochu i obecně u latinskoamerických rytmů.
 
14.03.2016 Trampové ze všech stran Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Trampové ze všech stranNěkolik desek inspirovaných trampskou muzikou ke mně dorazilo a je to zajímavé srovnání. Asi nejvíce ke country z této oblasti inklinují Romantici. CD se jmenuje Jedenácté přikázání a autorsky je dílem Karla Šabaty ml. Na to, že napsal všech osmnáct skladeb na albu to není špatný výsledek. Většinou se autor, při takovémto počtu skladeb na desce, začne od půlky opakovat, ne-li dokonce nudit. Tady je ale znát cit pro melodický nápad a z hlediska provedení pak zjevná praxe z hospod a venkovských countrybálů.
 
07.03.2016 Směrem k rocku Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Směrem k rockuNěkolik příjemných alb s rockovými názvuky mi přistálo na stole. Jakkoliv to není úplně šálek čaje většinového zdejšího čtenáře a posluchače, doporučuji právě níže uvedené tituly neodzívnout. Prvním z nich je deska Libora Pavlaty Nic nemusíš a je taky asi nejméně komplikovaná, ovšem právě proto i hodně pohodová – standardní osmdesátkový rock, který dneska stále uslyšíte na venkově, je ozvláštněn jednak sólovými vokálními hosty
 
29.02.2016 Prvotiny a maxisingly Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Prvotiny a maxisinglyZačněme těmi maxisingly. Tuším, že už druhý dodali Choroši. Demo 2016 obsahuje pět skladeb a svůj moderní svěží trampský zvuk ještě od dob Výhybkáře (jakkoliv na CD je taky) vypilovali a zdokonalili. Získali další jistotu a rutinu v dobrém slova smyslu. Jejich texty zůstávají vtipné (Stopař, Atmosféra malých vsí - zde dojde i na příjemnou instrumentální „dobešovskou“ mezihru), přibyla ale i romantika a hlubší, byť odlehčená výpověď (Pátek odpoledne).
 
23.02.2016 Historizující muzika dvakrát Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Historizující muzika dvakrátDvě historickou muzikou inspirovaná alba jsem dostal a tak si obě můžeme porovnat. Tu první desku natočilo Zpětné zrcátko Petra Traxlera. Druhá deska je dílem Ginevry a jmenuje se Na ostří meče. Kromě výchozí inspirace mají obě desky společné i to, že jsou na nich písničky umělé, a že to jsou desky takřka autorské. V prvním případě Petra Traxlera a v druhém Václava Plecitého. Ani v jednom případě se autoři nevyhnuli jistému sebevykrádání a opakování, v obou případech je zachraňuje to...
 
28.01.2016 Tři písničkářky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Tři písničkářkyPodobně jako u písničkářů, se mi sešly i tři interpretky. Tereza Balonová natočila osmipísňové CD Alchymie a vybrala zjevně to nejlepší ze své produkce. Přesněji řečeno ze své, je autorkou hudby a několika textů, a Terezy Mrňavé, která textovala většinu písní. I tak občas prosvítá jistá melodická bezradnost. Tenhle rozdíl je trochu znát. Na hit aspirující úvodní Píšu ti totiž zaujme prvoplánovými naivními verši – ale možná, že to tak mělo být a je to parodizující záměr.
 
25.01.2016 Pětkrát folkaři Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pětkrát folkařiNěkdy se vyplatí počkat si s recenzí, až se nashromáždí několik žánrově a výrazově podobných počinů. Srovnání je totiž důležité pro zasazení do kontextu současné (folkové) muziky. A to se mi přes léto stalo s folkovými písničkáři. Pojďme se tedy podívat , jak je naše folková mužská scéna pestrá. Jirka Řehulka je postavou známou ze základních pražských kol Porty, obvykle vyvolal pozornost a někdy i postup.
 
21.01.2016 Jak bych hlasoval do anket Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

Jak bych hlasoval do anketKdyž se tak ohlížím za rokem 2015, zůstává mi v popředí pozornosti hromádka pěti CD, ke kterým se budu vracet asi hodně dlouho i v roce 2016 , a mnohá z nich se jistě objeví i v nejrůznějších hlasováních, která po novém roce každoročně vypukají. Na prvním místě je to Kotlina od Epydemye. Jak už jsem několikrát napsal, projektu jsem zpočátku nevěřil, především proto, že autoři znají popisované události přinejmenším z druhé, ale spíše třetí ruky. Skutečnost ale je taková, že...

 
19.01.2016 Frýdeckomístecký Hrozen a jeho poselství z pouti Napsal uživatel Dušan Trličík    PDF Tisk Email
Recenze
Frýdeckomístecký Hrozen a jeho poselství z poutiKapela Hrozen, která ve Frýdku-Místku vznikla někdy v roce 1995 se po létech vrací jak na hudební podia tak mezi své fanoušky s novou kolekcí jedenácti písní nazvanou Z pouti. Desku vydalo renomované nakladatelství Rosa a v příjemném papírovém obalu s perníkem předkládá natěšenému posluchači celkem jedenáct písní. Zdá se, že tvůrčí, či koncertní pauza kapele prospěla. Písně na "pouťovém" albu mají zcela nový zvuk a nemají nic společného s úrovní pouťové kutálky, přestože hned první píseň má navodit dojem pouťového kolotoče. Je to způsobeno především změnami v sestavě a celkovém pojetí aranží. Jedná se dnes vlastně o kapelu s "klasickou" rockovou sestavou bicí-baskytara-klávesy-elektrická kytara, osvěženou dalšími nástroji (akustická kytara, xylofon), případně elektronickými zvuky.
 
18.01.2016 Rok 2014? Není to pozdě? Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Rok 2014? Není to pozdě?Není. Jak se říká, kvalitu prověří čas. A když jsem si udělal sloupeček s deskami roku 2015, zjistil jsem, že na něm stále mám nezaprášený sloupeček šesti CD z roku 2014, která se mi stále vrací. Aktuální recenze jste si na ně jistě přečetli, tak jak se mi jeví s odstupem času a která to jsou: Žamboši - Pól nedostupnosti. Jeden z odstínů našeho folku, ten mnohoznačnější a výkladově pestřejší. I po „létech“ posluchač může nacházet nové významy, nebo objevovat neobjevené a hledat nové drobnosti nejen v textech, ale i v muzice. Osobitá směs hořkosti...
 
16.02.2015 MaPoŽa Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
MaPoŽaTahle zkratka znamená jména tří kapel, jejichž CD mi ležela na stole dost dlouho (až samostatné recenze napsali kolegové) a také se úměrně tomu vracela do přehrávače. Jsou to skupiny, které už mají leccos za sebou, jak z hlediska délky působení, tak z hlediska zkušeností a ocenění, nejsou však ještě stále "ikonami". Aktuálně a bezprostředně formují současný český folk, každá svým způsobem. Troufám si tvrdit, že směr současného českého folku je výslednicí působení i (ale nejen) těchto tří kapel. Jsou dostatečně "in" a výrazově současné, přitom nezapomínají na posluchače a neutápějí se v (sebe)omračujících experimentech, 
 
29.01.2015 Půltucet sólistů – díl druhý Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Půltucet sólistů – díl druhýMatěj Ptaszek (a Dobré ráno blues band) se oprostil od předstírání toho, jak zněla americká country v době, kdy ji nikdo nemohl zaznamenat na zvukový nosič a vykročil vlastní cestou, charakterizovanou názvem alba Bluesgrass. A najednou jeho zpěv a jeho "čingliš" angličtina neprovokují, ale malebně skladby dokreslují. Obdobu tahle deska ani projev Matěje Ptaszka u nás asi moc nemá, a zatímco countrymeni si z jeho tvorby a projevu moc vzít nemohli, nyní oslovuje jazzmany jak aktivní, tak pasivní. Prostě našel svou parketu - škoda těch ztracených let při hledání country, měl se začít věnovat blues hned. Vynikne jistota aranžérská
 
26.01.2015 Půltucet sólistů – díl první Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Půltucet sólistů – díl prvníLibor Žíla Tulák přichází s CD Otec country. Tím nemíní sebe, je to jen jedna z písní, ve kterých se vyznává z lásky ke kořenům country a potažmo příbuzných žánrů. Sám osobně je pojetím spíše trampský písničkář, a tomu odpovídá i celkový zvuk desky, jakkoliv aranžemi se hlásí k country. Trošku zbytečně zvolil na booklet poměrně nečitelný font písma, takže trošku otravuje se dozvědět celý příběh otce country - ale zase to vede k pozornějšímu poslechu.
 
13.01.2015 George Dry: composer / Jiří Suchý skladatel Napsal uživatel David Konopáč    PDF Tisk Email
Recenze
George Dry: composer / Jiří Suchý skladatelHodí se recenze na nové album Jiřího Suchého na stránky Folktimu? No, já bych řekl, že jo! Vždyť Jiří Suchý je nepochybně písničkář. Na čerstvém CD dokonce víc než kdy jindy naplňuje ideální písničkářskou trojjedinost zpěvák-textař-skladatel. Nehledě na to, že podle vzoru Semafor vyrostla celá jedna folková větev: jeho vliv je patrný ve tvorbě Jana Buriana, Jiřího Dědečka, Ivana Mládka, bratrů Ebenů, Karla Plíhala a skrze ně například u Žambochů, Ponožek pana Semtamťuka, Poletíme? nebo u Jarabáků. 
 
01.12.2014 Hodina křehká - Hradišťan Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hodina křehká - HradišťanVždycky jsem s nedůvěrou poslouchal nahrávky, vycházející z tradic lidové hudby a pokoušející se tuto lidovou muziku "transformovat" do současné podoby. Obvykle z toho vycházejí parodie na muziku jako takovou, jedno jestli minulou nebo současnou. O něco lépe u mě dopadala díla, kdy se umělec (autor či interpret) "pouze" folklórními kořeny inspiroval, ale dílo bylo veskrze jeho. Občas to také neskončilo dobře, vzpomeňme na různé Goduly, Hodovnice a jiná
 
24.11.2014 4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení Vah Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

4 zdi jen tak tak aneb Přejem vám život ve znamení VahUž podle titulku poznáte, že jsem si pro tento článek vybral dvě desky a snadno rozšifrujete jak interprety, tak názvy desek. Jen tak tak na desce Přejem vám život přinášejí dávku moderní trampské muziky, inspirované klasiky moderní trampské muziky - to je hudebně i textově patrné hned z úvodní písně desky Cesta do hor, kde se jasně odkazuje k vlakovým písním a k bratrům Ryvolovým. Hned poté vás dostanou i další skladby - Barevnější svět, Písnička o šálku

 
11.11.2014 Třikrát country a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Stává se mi stále častěji, že jsem puzen psát skupinové recenze - srovnání různých desek v jednom kontextu dává vyniknout jejich silným i slabým stránkám. Recenzent také pak může méně škatulkovat a názorněji ukázat dobré i špatné příklady. Pravdou je, že někteří umělci občas nesnášejí zařazení do souvislostí se svými konkurenty. I nyní se mi sešla na stole trojice countryových desek.
 
17.09.2014 2x Best a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze

2x Best a pokaždé jinakDvojice kompilací, které se dají označit i jako bilancování činnosti kapely, či hezky česky "the best of" se mi sešly na stole. Navíc se jedná o skupiny, které se výrazným písmem zapsaly do historie i současnosti českého folku či trampské písně. Příležitost poměrně podcenila Chrpa - vydala v podstatě záznam z koncertu z chrudimského divadla k pětatřiceti letům existence, který se konal v roce 2008, a ze Svojšického Slunovratu 2007. Ne, že by to bylo špatně, ale živé

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 3 z 21

Kalendář

<< Listopad 2020 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7 8
 9101112131415
16171819202122
23
30      

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 
jxxx.asia javxxx.asia javsex.asia

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

157. koncert "živě..."

Kdo: Bluegrass Nova
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.12. 2020 20:00
javporn